Šípkový čaj je bylinkový čaj, které se připravuje z plodů šípků. Šípky jsou plody růže, nejčastěji růže šípkové. Šípky se v přírodní medicíně používají již dlouhá staletí, protože jsou plné tělu prospěšných látek. Šípky jsou známé především pro svůj vysoký obsah vitamínu C. Ten je pro naše tělo velmi důležitý. Podporuje náš imunitní systém, funguje jako silný antioxidant, podporuje tvorbu kolagenu v našem těle, podporuje také zdraví cév, a dokonce pozitivně ovlivňuje naše psychické zdraví. Čaj ze sušených šípků také podporuje trávení. Pomáhá s funkcí střev a s obnovou střevní mikroflóry.
Podporuje také detoxikaci organismu a vylučování škodlivých látek. K přípravě šípkového čaje potřebujete sušené šípky. Ty se obvykle sbírají na podzim, nejčastěji v období září až listopad. V tomto období jsou šípky už většinou plně zralé a mají nejlepší chuť. Poté šípky usušte a lehce rozdrtíte, třeba pomocí hmoždíře. Tím se uvolní všechny chutě a účinné látky. Pokud se ale nechcete zabývat sběrem a sušením šípků, můžete si čaj ze sušených šípků koupit již hotový a připravený jen na to, až ho zalijete vodou a vypijete.
Ať už si tedy směs na čaj vytvoříte, nebo koupíte, budete potřebovat na šálek vody asi jednu až dvě čajové lžičky drcených šípků. Ohřejte vodu do bodu varu a šípky zalijte. Nechte louhovat asi 10–15 minut. Čím déle necháte šípky louhovat, tím více pak bude intenzivní nejenom vůně, ale i chuť. Po uplynutí doby šípky přeceďte a čaj můžete dochutit medem, cukrem nebo citrónem pro zvýraznění chuti. Šípkový čaj se často kombinuje s dalšími bylinkami, jako je máta, heřmánek, meduňka a další. Tím ještě zdvojnásobíte procento vitamínů, které si v jednom šálku vychutnáte. Šípkový čaj je vynikající nejen jako horký, ale také studený. Zejména v létě ve sklenici s ledem se stane vítaným osvěžením.