Pohanka bývala dříve běžnou součástí naší stravy, pak však z jídelníčku Čechů téměř zmizela a je to velká škoda, protože pohanka je zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek. Jako silně zásaditá potravina dokáže pohanka z těla odvádět kyseliny, čímž napomáhá udržet acidobazickou rovnováhu v těle. Je také zdrojem cenné látky zvané rutin, která je nezbytná pro náš cévní systém a také je ochrannou látkou proti bakteriím. Pohanka obsahuje celou řadu minerálních látek, například vápník, draslík či fosfor, je zdrojem nenasycených mastných kyselin a mnoha vitamínů (B, E). Její další nespornou výhodou je, že se jedná o bezlepkovou surovinu, takže pohanková mouka je dobrou variantou nejen pro lidi trpící celiakií.
Léčivé účinky pohanky
· Pomáhá při žilních chorobách, hemeroidech či křečových žilách
· Podporuje správné prokrvování, reguluje krevní oběh
· Působí proti krvácení z nosu či dásní
· Má pozitivní vliv na potenci a sexuální libido
· Posiluje imunitní systém
· Je dobrou prevencí revmatických onemocnění a artritidy
Jakým způsobem ji zařadit do jídelníčku?
Pohanku můžete zakoupit v jejích nejrůznějších podobách, nejčastěji jako celé zrno, krupici či mouku. Běžně ji seženete nejen v obchodech se zdravou výživou, ale také v supermarketech. Její využití je opravdu mnohostranné, je to podobné jako u ostatních obilovin. Z mouky můžete připravit skvělé palačinky či lívance. Nejjednodušší variantou jejího zařazení je, že část klasické bílé mouky nahradíte v receptu touto moukou. Velmi chutná může být také jako zavářka v polévkách nebo příloha k masům. Můžete z ní vytvořit něco jako rizoto, či ji přidat do zeleninových salátů. Dětem nabídněte sladkou či slanou kaši z pohanky. Uvařenou pohanku můžete také docela dobře schovat například do karbanátků, kdy ji vmícháte do mletého masa, tak ji totiž nepozná ani její nejzarytější odpůrce.